Projekat
Projekat

Datum: 11. stu. 2019. - Projekti


CROSSBOW

Neovisni operator sustava u BiH od studenog 2017. godine učestvuje u projektu CROSSBOW. CROSSBOW je naučno istraživački projekat finansiran od strane Evropske komisije u okviru programa H2020 (LCE-04-2017 Demonstration of system integration with smart transmission grid and storage technologies with increasing share of renewables).

U okviru projekta predlaže se zajednička upotreba resursa za olakšavanje prekograničnog upravljanja neupravljivih izvora električne energije i jedinica za skladištenje energije, omogućavajaći veći stepen integracije istih uz smanjenje operativnih troškova rada mreže i povećanja ekonomske koristi obnovljivih izvora i jedinica za skladištenje.

Cilj projekta je da se izvrši demonstracija jednog broja različitih, mada komplementarnih tehnologija, nudeći operatorima prijenosnih sustava veću fleksibilnost u upravljanju elektroenergetskim sustavom.

Multidisciplinarni projektni tim se sastoji od 24 partnera iz 13 europskih zemelja, sa velikim regionalnim učešćem. Rezultati projekta će biti evaluirani od strane 8 operatora sustava u jugoistočnoj Europi, grupisanih u formi klastera koji će izvršiti validaciju svakog izlaza projekta, demonstrirajući u svim slučajevima transnacionalne izazove s kojim se susreću operatori sustava. Projekat završava sa radom u listopadu 2021. godine.

Učešće NOSBiH u projektu prezentirano je na XIV savjetovanju BH K CIGRÉ, održanom u Neumu 20.-23.10. 2019. godine, u okviru komiteta C1- Ekonomija i razvoj sustava, putem rada „CROSSBOW- Prekogranično upravljanje promjenljivih obnovljivih izvora energije i jedinica za skladištenje koji omogućava transnacionalno veleprodajno tržište“.

Više informacija o projektu možete pogledati na stranici www.crossbowproject.eu

Projekti
  • TRINITY će učestvovati na ENLIT Europe 2022
  • 18. stu. 2022.

  • TRINITY
  • 18. ruj. 2020.

  • FARCROSS
  • 07. kol. 2020.