UPRAVLJANJE ZAGUŠENJIMA

Uredba 714/2009 Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope, između ostalog, propisuje da je potrebno uspostaviti tržišne mehanizme za raspodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta. U skladu s tim u 2015. godini NOSBiH i susjedni operatori sistema dodjelu prava na korištenje prekograničnih prijenosnih kapaciteta vrše zajedničkim aukcijama. 


Godišnje, mjesečne i dnevne aukcije na granicama Bosna i Hercegovina – Crna Gora i Bosna  Hercegovina – Hrvatska provodi Aukcijska kuća za jugoistočnu Evropu (SEE CAO).
(www.seecao.com)


Godišnje i mjesečne aukcije na granici Bosna i Hercegovina – Srbija provodi JP Elektromreža Srbije (JP EMS). (www.ems.rs/trziste-elektricne-energije/dodela-prekogranicnih-kapaciteta/zajednicke-aukcije-bosna-i-hercegovina/?language=lat)


Dnevne aukcije na granici Bosna i Hercegovina – Srbija provodi NOSBiH.


Unutardnevne dodjele prava na korištenje prekograničnih prijenosnih kapaciteta na granici Bosna  Hercegovina – Hrvatska provodi Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).
(www.hops.hr/wps/portal/hr/web/usluge/kapaciteti)


Unutardnevne dodjele prava na korištenje prekograničnih prijenosnih kapaciteta na granicama Bosna i Hercegovina – Crna Gora i Bosna i Hercegovina – Srbija provodi NOSBiH.